Historische Tramrit De Februaristaking

Jaarlijks worden er op 4 en 5 mei veel activiteiten georganiseerd. Zo organiseert het 4 en 5 mei-comité bijvoorbeeld historische tramritten met een bepaald thema door Amsterdam.
Op 5 mei 2015 ben ik mee geweest met een tramrit die in het teken stond van de Februaristaking.
De prachtige tram uit 1910, eigendom van de Electrische Museumtramlijn Amsterdam, vertrok vanaf de remise Lekstraat en reed via diverse historische plekken naar het Surimaplein en v.v. 
Wegens grote belangstelling bij inschrijving had de organisator besloten een "volgwagen" toe te voegen.

In de hoofdwagen vertelden Tinie IJisberg en Marjan de Boo over hun vader en grootvader.De vader van Tinie IJisberg en grootvader van Marjan de Boo, Joop IJisberg was tramconducteur op lijn 7 en betrokken bij de organisatie van de Februaristaking in 1941. In november 1941 werd Joop IJisberg gearresteerd en naar het huis van bewaring op de Weteringschans gebracht en voor verhoor door de Gestapo naar de Euterpestraat gereden. Mevrouw IJisberg moest iedere week zijn vuile was ophalen en schoon goed terugbrengen. Via het wasgoed wisselden zij illegaal briefjes uit. Door middel van deze briefjes werd minimaal contact mogelijk. Er zijn zo ongeveer 500 briefjes geschreven en de gevangenis uit gesmokkeld. Uiteindelijk werd hij, samen met andere verzetsmensen, in juli 1942 overgebracht naar een gevangenis in Utrecht en na een schijnproces met nog 12 andere verzetsmensen ter dood veroordeeld. Op 19 november werd hij op de vliegbasis Soesterberg gefusilleerd. Naast de verhalen van Tinie en Marjan vulden Jaïr Stranders en Martijn de Rijk met het vertellen van historische punten, zo veel mogelijk passend bij de route die we reden. 
Zo kwamen we bijvoorbeeld langs voormalige IJssalon Koco in de Van Woustraat. Eigenaren waren de Duits-joodse vluchtelingen Cahn en Kohn. Zij vormden samen met vaste bezoekers de knokploeg, die zich op 19 februari 1941 daadwerkelijk heeft verzet tegen de Duitse bezetter. Cahn werd gearresteerd en als eerste in Nederland terechtgesteld. Deze gebeurtenis werd gevolgd door grote razzia's op 22 en 23 februari onder joodse Amsterdammers.Deze razzia's waren mede de aanleiding voor de februaristaking die op 25 februari uitbrak, als massaal  protest tegen de jodenvervolging. 

In de volgwagen vertelde een vrijwilliger van de Museumtramlijn op een boeiende manier over historische feiten die hem waren bijgebleven in de loop der jaren.

Alles bij elkaar een zeer boeiende rit. Oorspronkelijk was de bedoeling dat ik direct door zou gaan naar Brug over het IJ, ook zo'n prachtig evenement in het kader van 70 jaar Bevrijding. Helaas is dat evenement in verband met de slechte weersverwachting niet doorgegaan.